Nieuws

Een overzicht van het Ronald McDonald nieuws

21-06-2023

Verslag 122e Business Breakfast - Leger des Heils

Verslag 122e Business Breakfast voor Ronald McDonald Huis Zwolle

16 mei 2023 – Leger des Heils

16 05 Eddy Vulperhorst Sietske van Huffelen

Iedereen kent het Leger des Heils, maar het is niet veel mensen gegund een kijkje achter de schermen te nemen. Die kans kregen wij gisterochtend wel. In Brasserie In de Bank, vertelden achtereenvolgens Sietske van Huffelen (teamleider 50150 Zwolle), Eddy Vulperhorst (relatiemanager zakelijke markt) en Claudia van Bruggen (regiodirecteur) over de ins en outs van deze mooie organisatie. Hieronder een samenvatting van de presentatie die Claudia van Bruggen gaf over de achtergronden en activiteiten van het Leger des Heils W&G in de regio Noordoost.

16 05 Claudia van Bruggen

In een filmpje was te zien dat het leven van mensen zo maar ineens anders kan lopen. In twee verhaallijnen was in een beeld te zien hoe het leven van een mens kan veranderen zonder dat je daar invloed op kan hebben. Iedereen kan daarom ook in aanraking komen met het Leger des Heils.  Als zorgorganisatie biedt het Leger des Heils dan hulp.

Zwollenaar Herman Brood is jaren geleden bij Villa Felderhof in een uitzending geweest met Majoor Boshardt. Een bezoek aan het Boshardthuis in Amsterdam is daarom ook de moeite waard.

De oorsprong van het Leger des Heils ligt binnen het kerkgenootschap. Maatschappelijk opvang was daar destijds al een onderdeel van. Er is gekozen voor een andere structuur, ook ingegeven door de regels vanuit de overheid. Het Leger des Heils is er voor mensen zonder helper!

Het Leger des Heils in Nederland:

 • - Dag- en nachtopvang
 • - Beschermd wonen
 • - Jeugdzorg en pleegzorg
 • - Jeugdbescherming en reclassering
 • - Ambulante begeleiding
 • - Participatie en dagbesteding
 • - Kledinginzameling
 • - En nog zo veel meer

Bij al deze onderwerpen gaf Claudia meer achtergrondinformatie en voorbeelden uit de praktijk. Landelijk zijn er 7.000 professionals in dienst.

In de regio Noordoost werken 600 mensen en zijn 350 vrijwilligers actief. Uit de cijfers van 2021 blijkt dat ruim 100.000 mensen met het Leger des Heils in aanraking zijn gekomen. Dat is ongeveer het aantal inwoners van de gehele gemeente Deventer. In 2022 zien wij dat dit aantal is gestegen.

Tijdens de presentatie zijn ook de activiteiten van de Brasserie in de Bank toegelicht

 • Brasserie: Lunch en High-Tea
 • Catering, ook op locatie!
 • Samenwerking Deltion
 • Vergaderzalen
 • Flexwerken
 • Giftshop
 • Tweedehandskleding
 • Cadeau- Kerstpakketten

Op deze locatie staat ook de soepbus die in Zwolle 4 avonden op pad is. Tijdens deze ronde staat de bus op 4 locaties en zijn er per avond tussen de 50 en 75 mensen die hulp nodig hebben.

De vrijwilligers delen soep, koffie, thee en broodpakketten uit. Enkele deelnemers uit de Breakfastclub hebben ook een donatie gedaan voor de bus. Daar is het Leger des Heilsj hen dankbaar voor.

Om het werk van de soepbus mede mogelijk te maken krijgen ze al 10 jaar het brood van Stadsbakker Arend Kisteman. Ook hem is het Leger des Heils veel dank verschuldigd.

Voor vragen weten jullie het Leger des Heils te vinden!

Dit alles na de opening door Jan Nabers, die ons wees op het verzoek van Lianne Booijink, manager Ronald McDonald Huis Zwolle, een oproep te doen voor vrijwilligers bij het HomeSports Event op 24 en 25 juni aanstaande. De informatie daarover hebben jullie nmiddels per separate mail ontvangen.

Omdat we ons na de toespraken over het hele gebouw zouden verspreiden, sloot Jan de bijeenkomst ook gelijk af; allereerst natuurlijk een woord van dank aan de organisatoren van dit geslaagde ontbijt en daarna de uitnodiging aan Annemiek Brink van STO (Sterk Techniek Onderwijs Zwolle) en Jacquelien Diender (Deltion) om de door Lumen Hotel & Events gesponsorde bel in ontvangst te nemen voor de organisatie van het juni-ontbijt. Annemiek lichtte in het kort toe wat we daar kunnen verwachten. De bijzonderheden voor dit ontbijt vindt u twee weken voor de geplande datum in uw mailbox.

Daarna liet iedereen zich de heerlijke broodjes en drankjes goed smaken.

Klik hier voor het fotoverslag, met dank aan Paul van der Wal Fotografie

Tot slot nog een vraag. De organisatoren van het september- en oktoberontbijt organiseren dit ontbijt nu samen in oktober. Dat betekent dat september weer beschikbaar is. Wie meldt zich voor de organisatie van dit ontbijt? (mails graag naar jmvrolijk@kpnmail.nl)

We zien jullie graag op dinsdag 20 juni!

Met vriendelijke groet

Joke Vrolijk, stuurgroep, ook namens Tanja Geurtse, Muriël Huijbrechts, Jan Nabers en Pim van der Wildt