Nieuws

Een overzicht van het Ronald McDonald nieuws

25-09-2022

Verslag Jubileum Business Breakfast voor Ronald McDonald Huis Zwolle - ANNO

114e ontbijt

 

Verslag Jubileumontbijt bij ANNO – dinsdag 20 september 2022

 

Na diverse, vergeefse pogingen door toedoen van het COVID-virus om ons tienjarig bestaan te vieren, was het dan eindelijk zover dat we een jubileumontbijt konden organiseren, zij het nu vanwege ons 12,5-jarig bestaan. De goden waren ons gunstig gezind, want alles werkte mee; een fantastische opkomst, een unieke locatie en op een paar spatjes na, prima weer om het officiële gedeelte buiten, in de prachtige tuin van ANNO, te laten plaatsvinden.

Jan Nabers nam, met op de achtergrond de beelden van een prachtige door Advice gemaakte fotoloop (klik hier voor de fotoloop), onze historie door; hoe we na de start al snel doorgroeiden tot een grote club van bijna 200 enthousiaste leden; de unieke ontbijten op nog voor velen onbekende locaties en -niet te vergeten- de steun van de sponsoren gedurende al die jaren.

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, benadrukte hoe belangrijk de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven is en dat dit maar weer eens temeer aantoont dat Zwolle een stad met een “hart” is!

Renate Westerlaken, directeur van het Kinderfonds, ging in op de waarde van de Breakfastclubs voor het Kinderfonds (inmiddels zijn er 16 clubs in heel Nederland). Samen zorgen zij jaarlijks voor een bijdrage van miljoenen, waarvan in de afgelopen 12,5 jaar maar liefst 525.195 euro door de Zwolse ontbijtclub bij elkaar is gebracht. Chapeau, trouwe loyale leden.

Germa Greving, directeur van museum ANNO hield vervolgens een boeiend betoog dat we hieronder graag onverkort weergeven:

“Mijn naam is Germa Greving, op 1 september ben ik begonnen als directeur-bestuurder van ANNO, hier op deze prachtige plek onder de Peperbus. Zo zijn ook jullie allemaal ergens begonnen, jullie bedrijf heeft een oorsprong; soms gaat die geschiedenis heel ver terug. Je hebt met je bedrijf dus ook een verhaal te vertellen. De studiezaal van Collectie Overijssel heeft een plek in ANNO. Daar kan je je bedrijfsverhaal terugvinden in de archieven.

De geschiedenis van de stad Zwolle is gekoppeld aan economische voorspoed of tegenslag. Het stadsbestuur heeft gezocht naar manieren om die handel te stroomlijnen, ze hadden duidelijke economische drijfveren: wel of geen deelname aan de Hanze, wel of niet handelen met Holland. Op de verdieping vind je het verhaal van 300 jaar Joods leven in Zwolle: toen de Joodse compagnie in Amsterdam werd opgericht, besloot Zwolle de Joodse inwoners burgerrecht te geven. Zo ontstond er een directe handelslijn van Amsterdam naar Zwolle; heel slim.

Door het verleden kunnen we het heden beter begrijpen: soms lijkt het alsof het ver van ons afstaat – de industrialisatie van de negentiende eeuw - maar ook toen was er al een circulaire economie, materialen en grondstoffen werden hergebruikt. Het circulair bouwen van nu is gegrond in het verleden.

In ANNO hebben bouwhistorie en archeologie een plek: het archeolab laat je kennismaken met de ‘vingerafdruk’ van de inwoners van toen. Wat gebruikten mensen in het dagelijks leven? Wat hadden ze te besteden?

Conclusie: Zwolle doet het zo gek nog niet, we mogen trots zijn op de stad. Wil je die trots uitdragen? Neem je relaties mee naar ANNO voor een start in de Ontmoet Zwolle ruimte, een prachtige kennismaking met wat de stad vanuit het verleden in het heden kan betekenen. We nodigen jullie van harte uit om nog eens terug te komen bij ANNO, graag tot ziens!

Omdat ANNO een museum is voor en van de stad, zetten zij zich ook graag in voor Zwolse ondernemers. Daarom had Peter Hoiting van ANNO nog een prachtige aanvullende mededeling voor de Breakfastclub: alle aanwezigen kregen bij vertrek een bon mee voor gratis entree tot het museum én een speciale ledenaanbieding: gratis zaalhuur bij gebruik van één van de mooie vergaderruimtes. Klik hier voor reserveringen . Anno denkt graag mee over de invulling hiervan binnen hun mooie tuin, horeca of één van hun zalen. Reserveren? Bel Peter Hoiting op 06-51 01 53 67 of mail naar: reserveringen@anno.nl

Tot slot sprak de voorzitter van het bestuur van Ronald McDonald Huis Zwolle, Bianca Boogerd, lovende woorden richting de stuurgroep die vervolgens een prachtig boeket kregen overhandigd.

Na al die sprekers moesten de kelen natuurlijk even gesmeerd en werd er een -door Wensink gesponsorde- toost uitgebracht met een glas prosecco.

Daarna volgde een geanimeerd ontbijt in het ANNO-restaurant en -tuin. Bovendien konden de aanwezigen een kijkje nemen in het prachtige museum.

Kortom, een geslaagd jubileum. .Klik hier voor het fotoverslag, met dank aan Paul van der Wal Fotografie


Bij vertrek kregen alle gasten nog een toepasselijke give-away van het Huis mee.

Het volgende ontbijt wordt georganiseerd door Olivier ten Doeschate van Delta Coatings in de Groote Sociëteit van Zwolle. Meer info daarover treffen jullie twee weken voor de geplande datum van 18 oktober in je mailbox.

Tot ziens op 18 oktober!

Met vriendelijke groet,

Joke Vrolijk, ook namens de andere stuurgroepleden Tanja Geurtse, Annet van Limburg, Jan Nabers en Pim van der Wildt (die bij dit ontbijt werd vertegenwoordigd door zijn zoon Alain)

*Sponsoren van dit ontbijt: Present-it, Mocca d’Or, Hanos, de Stadsbakker, Stern Partyservice en Wensink